• برای مشخص کردن موقعیت شما و ارسال لوکیشن به تیم پشتیبان
  • برای ثبت مسیر در حال پیمایش ( خروجی GPX)
  • برای ناوبری و مسیریابی در کوهستان ( نسخه کامل نرم افزار)

116 صعود اجرا شده

229 گزارش ثبت شده

شماره موبایل و رمز خود را وارد نمایید

+98

گرمازدگی

گرمازدگی در کوهستان

گرمازدگی در کوهستان از مسائل اورژانسی محسوب می‌شود. زیرا اگر به آن سریعاً رسیدگی نشود ممکن است باعث به خطر افتادن جان کوهنوردان باشد. 

.jpg 3
(15) رای، میانگین: 5

علایم گرمازدگی

گرمازدگی

گرمازدگی

گرمازدگی

گرمازدگی

گرمازدگی
گرمازدگی

خطر گرمازدگی بیخ گوشتان است!

اشتیاق و عشق افراد در هنگام فعالیت‌های مختص کوهستان به اندازه‌ای است که در بعضی مواقع هیچ چیزی نمی‌تواند مانع آن شود. نه سرمای شدید و نه گرمای طاقت فرسا! اما اگر بخواهیم سلامت بمانیم تا همیشه به فعالیت‌ها و علایقمان ادامه دهیم؛ باید مراقب جسم خود نیز باشیم.

حتماً در خصوص سرمازدگی یا هیپوترمی در کوهستان شنیده‌اید. اما بدون هیچ علتی گرما زدگی آن طور که باید جدی گرفته نمی‌شود؛ در صورتی که اگر به آن توجه نکنید در مرحله حاد حتی می‌تواند باعث مرگ کوهنوردان باشد. پس با این معضل آشنایی کاملی پیدا کنید و راه‌های پیشگیری و درمان آن را بشناسید تا هیچگاه برایتان دردسر‌ساز نشود و چه بسا ممکن است با این آگاهی بتوانید جان افراد دیگر را هم نجات دهد.

گرمازدگی

برای شروع این سوال پیش می‌آید که گرما زدگی چیست؟ در حقیقت گرما زدگی افزایش بیش از حد دمای بدن انسان است. این افزایش دما به دلیل تولید بیش از حد گرما یا عدم توانایی بدن برای دفع حرارت اضافه اتفاق می‌افتد.

می‌دانید که در زمان فعالیت، با مصرف انرژی برای به حرکت در‌آوردن ماهیچه‌ها و عضلات تولید گرما می‌کنید پس طبیعی است که هر چه این فعالیت شدید‌تر یا بیشتر شود، تولید گرما هم افزایش پیدا می‌کند. اما دلیل گرما زدگی این است که بدن شما دیگر نمی‌تواند حرارت اضافه‌ی تولید شده را دفع کند.

گرمازدگی در کوهستان از مسائل اورژانسی محسوب می‌شود. زیرا اگر به آن سریعاً رسیدگی نشود ممکن است باعث به خطر افتادن جان کوهنوردان باشد. یاد‌آور می‌شویم که در ارتفاعات کوهستان نور خورشید بسیار شدید‌تر می‌تابد. پس مراقب باشید مثل یک تخم‌مرغ نیمرو در دل کوهستان سرخ نشوید!

طیف بیماری‌های ناشی از گرمازدگی در کوهنوردی شامل کرامپ عضلانی، خستگی گرمایی، گرمازدگی و شوک گرمایی است.

باید بدانیم که هر ۱۰۰۰ متر افزایش ارتفاع با شش درجه کاهش دما همراه است و هر ۳۰۰ متر افزایش ارتفاع به علت نبود تراکم ابرها، آلودگی هوا و افزایش خشکی هوا موجب می‌شود اشعه ماورا بنفش خورشید ۴ درصد افزایش یابد.

دامنه حرارت بدن باید بین ۳۶.۵ تا ۳۸.۵ باشد و بیش از ۲  درجه تفاوت موجب اختلال عملکرد دستگاه‌ها و احتمال بروز مرگ می‌شود. شرایط عادت به گرما اینگونه است که بدن انسان ۱۴ روز وقت می‌خواهد تا با شرایط گرما خو بگیرد و مکانیزم دفع حرارت از بدن شامل تعریق و نیز گشاد کردن عروق محیطی است. در عین حال تعریق موثرترین راه کاهش دمای بدن است که بستگی به عواملی نظیر درجه حرارت محیط، رطوبت، باد و پوشش بدن دارد.

شرایط گرمازدگی

گرمازدگی بیشتر در دمای بین ۴۰ تا ۴۳ به بالا ایجاد می‌شود و معمولا کم آبی علامت قبلی گرما زدگی است. در گرمازدگی، کار شدید موثرتر از کم آبی است و استراحت در فواصل معین و زیر سایه و مکان‌های خنک می‌تواند از بروز گرمازدگی جلو گیری کند. اشخاص کهنسال، چاق، اطفال و افرادی که به بیماری‌های مزمن مثل دیابت و اشکال در گردش خون مبتلا هستند به گرمازدگی حساس تر خواهند بود

هیدراته شدن بدن قبل، حین و بعد از ورزش از اهمیت بالایی برخوردار است. برای مقایسه قبل از ورزش و بعد از ورزش نباید بیش از ۲ درصد وزن فرد کاهش یابد و در گرمازدگی باید گرمای مرکزی بدن و یا رکتال اندازه‌گیری شود.

علت بروز گرمازدگی

علت این اتفاق فعالیت شدید در گرما و پوشش زیاد بدن و عدم تعادل گرمایی (حتی در سرما هم احتمال بروز گرمازدگی وجود دارد) است و گرمازدگی به سه گروه خفیف، متوسط و شدید تقسیم می‌شود.

علایم گرمازدگی

سردرد، سر گیجه، منگی، اختلال هوشیاری، توهم، ضعف، اختلال تعادل و تکلم، تشنج، بی‌اختیاری ادرار و مدفوع، خونریزی بینی (به دلیل خشکی هوا و انبساط عروق محیطی)، تعریق، رنگ پریدگی، لرز، اسهال، کاهش فشارخون و احساس دفع از علائم گرمازدگی به شمار می‌روند.

در گرمازدگی شدید مصدوم عرق نمی‌کند، حرارت بالا می‌رود، پوست گرم و خشک است، تنفس سریعتر است تا گرمای اضافی را دفع کند، شوک مرحله بعدی است و حتی بیهوشی ناگهانی و مرگ امکان پذیر است.

درمان گرمازدگی

گرمازدگی یک فرایند اورژانسی واقعی است؛ باز بودن راه هوایی، انتقال به محل خنک، سرد کردن بدن با ملحفه خیس و هر وسیله مرطوب دیگر از مهم‌ترین مسائل است و وقتی بیمار در معرض جریان هوای خنک قرار گرفت و دمای بدن به ۳۸ درجه رسید باید خنک کردن را متوقف کرد و بعد از اینکه دوباره دما بالا رفت سرد کردن را ادامه داد. برای سرد کردن بدن آب معمولی بهتر از آب خیلی سرد است چون عروق را منقبض می کند.

توصیه‌ها

فعالیت شدید در هوای گرم و مرطوب انجام ندهید، متناسب لباس بپوشید، مایعات کافی و به دفعات مکرر بنوشید و در محل‌های خنک و به تناوب استراحت کنید.

سرم درمانی

به ازای هر یک کیلوگرم کاهش وزن باید ۱ تا ۱.۲۵ لیتر مایعات داده شود و همراه مایع درمانی حتما باید املاح دفعی را جایگزین کرد.

گرمازدگی خفیف

علایم گرمازدگی خفیف نیز شامل گرفتگی عضلانی، خستگی مفرط و سر گیجه است. انتقال به محل خنک، کاهش گرمای بدن (به هر صورتی که امکان دارد)، دادن مایعات خنک در صورت به هوش بودن بیمار به هر نحو ممکن از مهم‌ترین کمک‌هایی است که باید در ابتدای امر مدنظر قرار گیرد.

گرمازدگی متوسط

علایم گرمازدگی متوسط نیز شامل سرگیجه، ‌عدم هوشیاری تنفس سریع و  سطحی، ضعف، نبض ضعیف و تعریق بدن است. باید انتقال به محل خنک، نوشیدن مایعات خنک، استفاده از ملحفه یا دستمال مرطوب مدنظر قرار گیرد.

گرمازدگی شدید

این نوع گرمازدگی بیشتر در روزهای گرم و مرطوب (کوهنوردی در مناطق شمالی کشور و در تابستان) رخ می‌دهد و علائم آن شامل تب با پوست گرم و خشک، درجه حرارت بالا، بی حالی، عدم هوشیاری و اغما است و مایع درمانی، سرم درمانی، خنک کردن بدن به هر نحو ممکن، بالا نگهداشتن پاها، ارزیابی و پیگیری بیمار تا ۲۴ ساعت بعد باید در این رابطه انجام شود.

عوارض گرمازدگی

گرمازدگی قبلی فرد را مستعد گرمازدگی‌های بعدی می‌کند و استراحت در محیط خنک در شب قبل از ورزش و رژیم تعدیل شده در پیشگیری اهمیت دارد. هیپوناترمی (کاهش میزان سدیم خون) از جمله عوارض گرمازدگی است و میزان سدیم پایین‌تر از ۱۳۰ میلی اٌکی‌والان در لیتر خطرناک است و از علائم گرمازدگی می‌توان به تهوع، استفراغ، سردرد پیشرونده، لتارژیک، کما و مرگ اشاره کرد.

مهمترین اقدام بعد از تشخیص هیپوناترمی

در هیپوناترمی ناشی از گرمازدگی در صورت بهوش بودن بیمار مصرف مایعات با میزان کافی سرم لازم است و باید ۱۰ گرم نمک به یک لیتر آب اضافه شود و نمک حتما حاوی سدیم باشد (دو قاشق شربت خوری نمک در یک لیتر آب) و انتقال به بیمارستان نیز انجام شود.

لطفا در صورت تمایل مقاله را به اشتراک بگذارید

مدت برنامه : 22 ساعت

1650000 تومان | 2%کش بک

<>

دلیل بازگشت وجه

شماره موبایل و رمز خود را وارد نمایید

+98

اطلاعات مورد نظر خود را جستجو کنید.

  • گزارش برنامه    
  • اطلاعات کوه
  • سرپرست برنامه
  • دانش کوهنوردی

لطفا رمز جدید خود را وارد نمایید

تغییر موفق رمز به صورت پیامک به شما اعلام خواهد شد.